DEĞERLİ GENÇ

.

31.10.2021 209

DEĞERLİ GENÇ PROJESİ

PROJE KİTİ AÇIKLAMASI

Sosyal bir varlık olarak insan, içinde yaşadığı toplumun değerlerini, tutumlarını, inançlarını alarak, toplumsal değerleri kazanarak topluma uyum sağlayabilmektedir. Günümüzde, bilgi temelli ekonomi toplumunda öne çıkarılan en önemli nokta, bireylerin bilgi yönünden donanımlı hale gelmeleridir. Bu durum, eğitim sürecinde ne yazık ki, çoğu zaman akademik başarıya ve sınavlara aşırı derecede odaklanmaya ve değer aktarımının ihmal edilmesine sebep olmaktadır. Halbuki bireyleri sosyalleştiren ve hayata hazırlayan en önemli kurumlardan biri olan okul, değer yaratan ve mevcut değerleri yeni nesillere aktaran bir role sahiptir. Okulun, önemli bir görevi, programda açık olarak belirtilen veya belirtilmeyen değerleri öğretmek, öğrencileri belirlenen kurallar doğrultusunda disipline etmek, onların ahlaki gelişimine katkıda bulunmak, karakter ve benlik algılarını olumlu yönde etkilemektir.

Bu proje ile öğrencilerin; sağlıklı sosyal ilişkiler, büyüklere saygı, kanaatkarlık, sorumluluk, hoşgörü, merhamet, yardımlaşma, iyilik, vatanını sevmek, tarihine saygı duymak, milletini sevmek, iyi yurttaşlık topluma hizmet konularında değer kazanmaları hedeflenmektedir.

 

EĞİTİMSEL AMAÇLAR

Proje gençlerin doğuştan getirmiş olduğu en iyi tarafları ortaya çıkararak, onların kişiliklerinin her yönüyle gelişmesini yardım etmek, insan olarak en iyiye ulaşmalarını sağlamak, bireyleri iyi ahlaki özelliklerle donatarak bunun devamını sağlamayı amaçlar.

Proje öğrencilerin iletişim,tartışma, sohbet eleştirel düşünme, kendini ifade etme, işbirliği,yaratıcılık çözüm yolları arama, şiir ve hikaye yazma, internet ortamını etkili kullanma gibi 21.yy becerilerini geliştirmek için tasarlanmıştır.

- Öğrencilere, Atatürk ilke ve inkılâplarını benimsetme; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na ve demokrasinin ilkelerine, insan hakları, çocuk hakları ve uluslar arası sözleşmelere uygun olarak haklarını kullanma, başkalarının haklarına saygı duyma, görevini yapma ve sorumluluk yüklenebilen birey olma bilincini kazandırmak

- Öğrencilerin, millî ve evrensel kültür değerlerini tanımalarını, benimsemelerini, geliştirmelerini bu değerlere saygı duymalarını sağlamak

- Öğrencileri, kendilerine, ailelerine, topluma ve çevreye olumlu katkılar yapan, kendisi, ailesi ve çevresi ile barışık, başkalarıyla iyi ilişkiler kuran, iş birliği içinde çalışan, hoşgörülü ve paylaşmayı bilen, dürüst, erdemli, iyi ve mutlu vatandaşlar olarak yetiştirmek,

- Öğrencilere temel insanî değer ve erdemleri kazandırma, değerlere karşı duyarlılık oluşturma ve onları davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olmak

 

 

ÇALIŞMA SÜRECİ

KASIM

Proje ortaklarının belirlenmesi

Gönüllü öğrencilerin belirlenecek, izin belgelerinin alınacak ve Twinspace e yüklenecek

Proje ortaklarıyla tanışma webinarı düzenlenecek

Öğrencilerin bitmoji uygulaması ile tanıtımları paylaşılacak

Proje görev dağılımı yapılacak

Twinspace tanıtılacak( kurucular tarafından )

Okul, şehir ve öğrenci tanıtımları twinspace e yüklenecek

Proje logo ve afişleri hazırlanacak

Proje Facebook ve instagram sayfasının  hazırlanması.Pano hazırlıkları.

ARALIK

Aralık ayı değeri olan büyüklere saygı ve sağlıklı sosyal ilişkiler konusu ile ilgili öğrenciler aile büyüklerinden bir tanesi ile sohbet edecek ve bir anısını dinleyip bunu kaydedecek.

Bu değerlerle ilgili takvim tamamlama yapılacak.

Yapılan etkinliklerin her okul tarafından ayın sonuna kadar twinspace e yüklenmesi sağlanacak

 

OCAK

Ocak ayı değeri olan kanaatkarlık ve sorumluluk ile ilgili atasözleri bulunacak ve atasözleri ezberleme yarışması yapılacak. Kanaatkarlık eskimemiş tadilata ihtiyacı olan kıyafetler onarılırken video resim paylaşılacak.

ŞUBAT

Şubat ayı değeri olan merhamet yardımseverlik iyilik konularında akrostiş şiir yazma yarışması düzenlenecek en güzel şiiri belirlemek için oylamaya sunulacak.

İyilik konusu ile ilgili hikaye tamamlama etkinliği yapılacak. Ortaklardan her okul hikayenin bir kısmını yazacak. Ortak yazılan hikayeden podcast hazırlanacak.

Sokak hayvanları beslenmesi etkinliği yapılıp paylaşılacak.

MART

Mart ayı değeri olan iyi yurttaşlık ve topluma hizmet konularında görme engelli vatandaşlarımız için daha önceden seslendirilmemiş olan şiir seslendirme etkinliği yapılıp youtube ve Instagram gibi sosyal medyalarda paylaşılacak.

Okul çevresi temizliği etkinliği yapılacak fotoğraf çekilerek örnek olunması amacıyla paylaşılacak en çok toplanan atık malzemeye sahip olan okul birinci seçilecek.

Ağaç dikme etkinliği

NİSAN

Tarihine saygı duymak milletini sevmek değerleri ile ilgili tüm okulların katılımı ile ortak pano hazırlanacak. Pano sonunda birleştirilip her okulun panosunda paylaşılacak.

Artsteps uygulaması kullanılarak tarihimize yön veren büyüklerin resimleri paylaşılacak ve sanal ortamda gezme imkanı olacak.

Proje sonu slaytı ve değerlendirme webinarı yapılacak.